אמא שלי לא בשלנית דגולה. היא מודה בכך בעצמה ולא טורחת לתרץ: אין לה כוח לענייני גורמה, צלחות מושקע, הפתעות קולינריות או גיוון במרכיבים. מה שחשוב הוא שהאוכל יכלול את ארבעת אבות המזון (מרק, לחם, בשר ותפוחי אדמה - אלא מה?!) ושתסיימו את הכול מהצלחת. וכי למי היה בכלל ראש לדאוג מכך שהילד לא מקבל מספיק רכיבים מזינים מירקות טריים? הנה, קח כדור ויטמינים ותגיד תודה.
עד שהגענו לארץ, עניין הטעם לא עניין אותי בכלל. כן, שנאתי את דייסת הסולת בגן הילדים - אבל רק כי כולם שנאו אותה והמרקם שלה היה מוטל בספק. לא התלהבתי ממרק העוף השגרתי, אבל רק בגלל הבצל המבושל שגרם לי חלחלה וסירבתי לטעום מהקוויאר כי הרעיון של ביצי דגים היה מחריד מדי. כאן, הדברים התחילו להשתנות.
בארץ היה קל להיזכר בכל אותן המנות הטעימות שלא ידעתי להעריך בזמנן. קל לדבר על הפטל, הדובדבנים והפירות האחרים מהגינה העצומה של דודתי, שנהגתי לבשל מהם קומפוט סגול ומתוק, על אקלרים מצופים ממולאים בסוג של קרם פטיסייר (ולא בקצפת עלובה!) מהקיוסק בדרך לסבים ועל לביבות טבורוג חמצמצות שטוגנו בחמאה בימי ראשון בבוקר. הרבה יותר מפתיע להיזכר בבורשט מופלא של סבתא רעיה או בז'ארקויה - תבשיל תפוחי אדמה ובשר של אמא שלי (מכל האנשים!) שהוכן בתוך הסיר הייעודי והיה תמיד מנת הדגל שלה.
מעולם לא הצלחנו לשחזר את הטעם - אני חושדת שזה משהו במים וגם הבירה פה לא קשורה למתכון המקורי. אבל לפני שבועיים כשההורים שלי ביקרו אצלנו והגשתי את התבשיל הם אכלו בהנאה. אז זהו, כדאי לרשום את המתכון.
1. מחממים את התנור למקסימום, במצב גריל. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. מניחים את קוביות הבשר בתבנית, יוצקים מהשמן, מוסיפים את הטימין והפלפל ומערבבים עד לציפוי אחיד. מסדרים בשכבה אחידה וצולים בתנור כרגע שעה, עד להשחמה. מוציאים ושומרים בצד.
3. מחממים שמן בסיר, מטגנים בו את הבצל עד שהוא משחים בקצוות. מוסיפים את השום ומטכגנים כחמש דקות נוספות. מוסיפים את הבירה ומערבבים. מבשלים כחמש דקות עד שהאלכוהול מתאדה.
4. מוסיפים את הבשר ומערבבים. מוסיפים מים עד לכיסוי ומביאים לרתיחה. אם משתמשים בסיר לחץ (מומלץ ביותר) סוגרים את הסיר ומבשלים כשעה. אם מבשלים בסיר רגיל, מכסים ומנמיכים את הלהבה. מבשלים שעתיים-שלוש שעות ברתיחה עדינה. בודקים מדי פעם אם יש מספיק נוזלים בסיר, מוסיפים מים בעת הצורך ומערבבים. הבשר צריך להיות רך אך עדיין לא להתפרק.
5. חותכים את תפוחי האדמה ואת הגזרים לחתיכות גסות, מוסיפים לסיר, יחד עם המלח, הפלפל והטימין. מוסיפים נוזלים כמעט עד לגובה התבשיל, מערבבים ומבשלים כ-40 דקות, ללא כיסוי על אש בינונית או עד שתפוחי האדמה מוכנים ורכים.
6. מפזרים שמיר טרי קצוץ ומגישים חם.