שתפו:

צלי כתף עם ירקות

בשר

בקלי קלות

מחמם ומנחם

חיפוש מתכונים:

לא ציפיתי לגדולת מהחופשה שלנו. היה ברור מלהתחילה כי נחיה על ציר מקור מים - מזגן - מקור מים ולא העזתי לקוות לחוויות קולינריות ותרבותיות מפאת הרכב המשתתפים. וכי למה לפתח ציפיות אם השליש הזעיר אך הקולני בהרכב נוטה להימשך לסוג מזון אחד מסוים לאורך חודשים ולפסול את האחרים בהנף יד? 

התבדתי, למזלי (ולמזלה, לא פחות). באחד הערבים, הרגשנו נועזים במיוחד ונכנסו למסעדת דגים מומלצת. הזמנו מאזה דגים זוגית ומנת שיפודים עם צ'יפס לשליש בעל העיניים הגדולות והרעבות. צלוחיות המאזה מלאות דגים ופירות ים בשיטות בישול שונות, החלו להגיע לשולחן ולעורר עניין גובר במזמינת השיפודים. בסופו של דבר מצאנו את עצמנו עם מאזה זוגית מחולקת לשלושה, מנה שלמה ארוזה הביתה ואמא אחת גאה, שמתכננת לספר לכל העולם שהפיצקית שלה אוכלת דיונון ושות'.

הלקח השני שנלמד לא רחוק מהארץ הוא שפשוט זה יותר טוב. השארנו את החוויות המורכבות לאחרים ופנינו לכפר מבודד. לא מתוך אידיאולוגיה כלשהי, פשוט הייתה שם בריכה והבטחה לשקט. שחינו עד שהשפתיים היו בגוון כחלחל, בישלנו אוכל של בית ואכלנו אותו בחוץ עם מפת כוכבים מעל. לא היה יכול להיות פשוט מזה. אפילו הצלי ה"סופר מקומי" שקיבלנו בטברנה ליד הבית היה פשוט, אף לא תבלין מיוחד אחד. רק בשר, כמה ירקות ופלפל שחור. ובכל זאת היה נהדר, הצלי, הטיול וזכות להבין את זה לפני שנגמר.  

מרכיבים:
  • 1 1/2 קילו כתף בקר
  • שמן זית
  • פלפל שחור גרוס
  • בצל גדול
  • כרשה (אם אין, אפשר להחליף בבצל נוסף)
  • 6 שיני שום שלמות וקלופות
  • 4 גבעולי סלרי
  • 3 פלפלים אדומים
  • 2 פלפלים ירוקים או צהובים
  • דלורית קטנה, קלופה ונקיה מגרעינים
  • 3 עלי דפנה שלמים
  • 10 גרגירי פלפל אנגלי
  • מלח
הכנה:
  1. מחממים תנור לחום הכי גבוה ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. שוטפים ומייבשים היטב את נתח הבשר. חותכים אותו לקוביות בינוניות של כ-3 ס"מ. למשקיענים: נסו להוריד כמה שיותר מהגידים, אבל אין צורך להתלהב כי הבישול הארוך ירכך את הכול בכל מקרה.
  3. מניחים את קוביות הבשר בערימה בתבנית. יוצקים מעל מעט שמן זית ומתבלים בפלפל שחור. מערבבים את הכול יחד, עד שקוביות הבשר מצופות היטב מכל הצדדים. מסדרים את הבשר בשכבה אחת ומכניסים לתנור עד שהבשר משחים היטב מלמעלה (בערך כרבע שעה).
  4. מחממים שמן בסיר גדול שיוכל להכיל את הצלי בקלות.
  5. קוצצים גס בצל וכרשה, מעבירים אותם לסיר, מוסיפים שום ומטגנים עד להזהבה. 
  6. מוציאים את הבשר מהתנור, מעבירים אותו, ללא הנוזלים, לסיר. מערבבים ומטגנים כמה דקות. בינתיים, מרתיחים קומקום מלא מים.
  7. יוצקים את המים הרותחים לסיר, עד לכיסוי מלא של הבשר. מערבבים ומבשלים כשעה וחצי על אש גבוהה. אם המים מתאדים מהר מידי, מוסיפים עוד מים רותחים לסיר, עד גובה הבשר.
  8. מקלפים את גבעולי הסלרי וקוצצים אותם דק, יחד עם העלים. שומרים בצד.
  9. חותכים את הפלפלים השונים ואת הדלורית לקוביות גדולות. 
  10. מוסיפים את הירקות שחתכנו לסיר, יחד עם עלי דפנה, גרגירי פלפל אנגלי ומלח. מערבבים ומתקנים לפי רמת מליחות רצויה. מבשלים כשעה נוספת על אש קטנה, עד שהבשר רך מאוד. 

* כמו כל צלי, הצלי הזה טעים יותר למחרת.

** לא יקרה כלום אם תחליפו את הדלורית בבטטה או תשתמשו בפלפלים בצבע אחיד.