שתפו:

השטרודל של סבתא

מתוקים

מנחם ומחמם

מטבח רוסי

חיפוש מתכונים:

אין אין אין! אין אצלנו חגיגה, בלי השטרודל של סבתא. לכל אירוע משפחתי היא מגיעה עם קופסת ארבעה ליטר, המדיפה ריח של קינמון וריבה, ריח של אהבה מתוקה שלא מוצאים בשום מקום אחר. גם בביקורינו הלא תכופים מספיק, אנחנו יודעים לצפות לטקס שליפת ה-קופסה מהארון וחלוקת השלל בין הבאים. המפליא הוא שהשטרודל אף פעם לא נמאס. גם בחודשי הקיץ, בו מרוכזים ימי ההולדת של כל בני המשפחה, תמיד יש תחושת החמצה אם לא נשנשת כמה חתיכות בסוף ארוחה, דשנה ככל שתהיה. 

מפליא יותר הוא שאף אחד במשפחה לא העז לבקש את המתכון הזה ממנה ובוודאי שלא ניסה להכין אותו בעצמו. החתיכות השמנמנות, מצופות הסוכר תמיד נראו לי כקסם שנוצר ביד אומן ולא ניתן לשחזור. בשאר המתכונים שלה התעללתי כאוות נפשי, הטלתי ספק בכל גרם שנראה לי טעון שיפור, אבל כאן שינויים נראו ככפירה. ובכל זאת, התגנב לו פנימה שינוי מהותי: במתכון המקורי, את הגלילות המוכנות אמורים להכניס לתבנית עם ליטר שמן שחומם מראש בתנור ולאפות אותן בתוכו. משהו שכנראה רק סבתות מרשות לעצמן לעשות, שכן לרוב הן לא קורבנות טרנדים בריאותיים. להלן המתכון, אפשר לשנות בו את סוגי האגוזים והריבה, ממילא הוא לא ייצא בדיוק כמו של סבתא. 

מרכיבים:
  • 3 ביצים בטמפרטורת החדר
  • שמנת חמוצה 15%
  • כוס סוכר +עוד קצת לקישוט
  • 200 גרם מרגרינה
  • 800 גרם קמח לבן רגיל
  • 600 גרם ריבת תותים חלקה
  • 400 גרם אגוזי פקאן ו/או אגוזי מלך טבעיים קצוצים
  • לימון בינוני
  • 3 כפות קינמון
  • שמן/חמאה לשימון התבנית ולהברשת הגלילות
הכנה:
  1. מערבבים ביצים, שמנת, סוכר, מרגרינה וקמח, ולשים עד שמתקבל בצק רך. מכסים ומעבירים למקרר למשך הלילה. 
  2. טוחנים לימון עם הקליפה (אבל ללא הגרעינים) יחד עם שתי כפות קינמון. 
  3. מחממים תנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית גדולה בנייר אפייה. 
  4. מוציאים את הבצק ומחלקים ל-4 חלקים. 
  5. על משטח מקומח, מרדדים רבע בצק למלבן דק. בעזרת מברשת או פלטה מורחים את הריבה בשכבה אחידה. מקפידים להשאיר 2 ס"מ ללא ריבה לאורך כל צלעות המלבן. מפזרים רבע מכמות הלימון והאגוזים. מגלגלים לגלילה לא הדוקה מידי וסוגרים היטב את הקצוות. את הגלילה מעבירים לתבנית אפייה.  
  6. חוזרים על הפעולה עם שלושת הרבעים האחרים. 
  7. לפני הכניסה לתנור, מורחים על הגלילות שמן או חמאה רכה ומפזרים תערובת של סוכר וכף קינמון שנותרה. למשקיעים: אפשר ממש לגלגל את הגלילות בתור תערובת סוכר וקינמון. 
  8. אופים בתנור חם כחצי שעה.