שתפו:

קיש ירקות קלויים וגבינה כחולה

האורחים יבקשו מתכון

אין יותר מגניב מטארט

קייצי וקליל

חיפוש מתכונים:

מחלת ניצול השאריות היא מחלה הפוגעת לרוב ב-א' הבישולים של הבית. ההתפרצות שלה רווחת בעת פתיחת המקרר וגילוי הסירים המלאים מאתמול ושלשום. אלה שלא חולים במחלה, יתעלמו מקיומם או יאכלו באדישות ממה שיש בתוכם ולא יחוו את הצורך הנואש להציל ולנצל את מה שיש. חשוב לציין כי הלוקים בתסמונת זו יחוו פרצי יצירתיות קולינרית פתאומית ויחפשו אחר שבחים על האלתור המופלא. מומלץ כי בני המשפחה של החולה ילמדו לאמץ ארשת פנים מתמוגגת, גם אם האלתור אינו ערב לחך. לחלופין, על מנת למנוע מצבים כאלה כדאי ללמוד לסיים הכול מהצלחת ולא להשאיר בשום פנים ואופן שאריות בסוף הארוחה. גם כוס אורז, חצי באגט אבוד או ירקות קלויים בתבלינים ושמן זית עלולים לעורר את המחלה. 

*עם כל האמור לעיל, אם התמזל מזלכם ו-א' הבישולים מאלתר על הצד המוצלח, זכיתם!

מרכיבים:
  • כוס ירקות קלויים או ירקות טריים ושטופים (אני השתמשתי בבצל סגול, פלפל שושקה, קישוא ודלורית)
  • כוס קמח לבן רגיל
  • 50 גרם חמאה
  • 2 כפות שמנת חמוצה
  • קורט מלח
  • קורט סוכר
  • 2 ביצים
  • 1/2 כוס שמנת לבישול
  • מלח
  • 50 גרם גבינה כחולה
הכנה:
  1. אם מכינים ירקות קלויים במיוחד: מחממים תנור ל-200 מעלות. פורסים את הירקות לקוביות/טבעות/פרוסות בינוניות- קטנות (בערך ס"מ לקובייה). מעבירים את הירקות לתבנית, מתבלים בשן שום כתושה, מלח, פלפל שחור, שמן זית ומיץ לימון. אופים בתנור כחצי שעה, עד שהירקות מתרככים. מוציאים מהתנור ומניחים לירקות להתקרר. דרך אגב, זה רעיון טוב להכין כמות גדולה מהנדרשת לקיש, הם נוטים להתנשנש מהר מיד אחרי היציאה מהתנור.
  2. בצק: מדליקים תנור ל-180 מעלות. מניחים כוס קמח בקערה. מוסיפים מלח וסוכר. מגרדים פנימה חמאה. מפוררים את חמאה והקמח בין הידיים, עד שכל החמאה נטמעת בקמח והתערובת מקבלת מרקם של חול רטוב. מוסיפים שתי כפות שמנת חמוצה ומערבבים. לשים בידיים עד שנוצר בצק והקערה נקייה. מרפדים עם הבצק את תבנית האפייה בעזרת הידיים, כדאי להתאמץ ולהשקיע בשוליים גבוהים ככל האפשר כדי שלמילוי יהיה מספיק מקום. מחוררים את הבצק עם מזלג ומכניסים לתנור. אופים כ-20 דקות, מוציאים מהתנור ומשאירים אותו דולק.
  3. המילוי: טורפים שתי ביצים בקערה (אפשר להשתמש בקערה של הבצק). מוסיפים מלח וחצי כוס שמנת לבישול. מסדרים את הירקות הקלויים על הבצק האפוי, יוצקים מעל את תערובת הביצים והשמנת ומזיזים מעט את התבנית, על מנת שהאוויר יצא והמילוי יתפזר באופן אחיד. מפוררים מלמעלה גבינה כחולה ומחזירים לתנור החם לעוד 20 דקות של אפייה. המאפה מוכן כשהוא זהוב והמלית יציבה.